Anton Janša na Dunaju

Novice

No Comments


Share this post

V slovenskem domu Korotan na Dunaju so v četrtek, 18. oktobra 2018 slovesno odprli sobo znanega slovenskega slikarja in čebelarja Antona Janše (1734-1773). Anton Janša, kmečki fant z Breznice na nekdanjem Kranjskem, spada med tiste Slovence, ki so na Dunaju pomembno doprinesli k razvoju velike habsburške države v obdobju razsvetljenstva. Deloval je na področju čebelarstva. 20. maj- rojstni dan Antona Janše, je razglašen za svetovni dan čebel.

Gre za drugo v nizu preurejenih sob, ki bodo predstavljale znane slovence v avstrijski prestolnici. Predstavitev sobe je pripravila Mag. Tita Porenta, kustosinja Čebelarskega muzeja Radovljica. Ob otvoritvi sobe se je v razstavnem prostoru  predstavila tudi občina Bled in Radovljica s predstavitvijo turistične in kulinarične promocije.

Dogodka so se udeležili tudi veleposlanica Republike Slovenije na Dunaju, mag. Ksenija Škrilec, župan Občine Bled g. Janez Fajfar in direktorica Javnga zavoda Muzeji radovljiške občine ga. Verena Štekar-Vidic.

Veseli smo da smo sooblikovali dogodke (razstave, spominska soba) in predstavili delček Slovenije na Dunaju.

Read more

Arh deko prejemnik občinske plakete za leto 2018

Novice

No Comments


Share this post

Na slavnostni seji ob občinskem prazniku so v Koroški galeriji likovnih umetnosti podelili občinska odličja- nagrado in plakete Mestne občine Slovenj Gradec. Občinsko nagrado je letos prejelo Društvo diabetikov Slovenj Gradec, ki obeležuje 60-letnico delovanja. Plakete Mestne občine Slovenj Gradec so prejeli Anton Hovnik, Ekološko društvo in naše podjetje.

Vsem nagrajencem, in tistim ki so bili predlagani za odličja čestitamo.


Read more

Jože Tisnikar, Smrt ni konec

Novice

No Comments


Share this post

Ob 90-letnici rojstva in 20-letnici smrti

Jože Tisnikar je v veliki meri zaznamoval značaj Koroške galerije likovnih umetnosti v Slovenj Gradcu od njenih začetkov ob koncu petdesetih let preteklega stoletja dalje, ko sta ambiciozni hram umetnosti Karla Pečka in samonikli slikar vzajemno rasla, drug drugemu mentor in učenec hkrati. A tudi po tragični smrti je samosvoja, neponovljiva in neposnemljiva likovna zgodba trpkega tipanja po končnih resnicah človekove eksistence ostala neusahljiv vrelec navdiha za snovanje novih projektov, vtkanih v eno izmed osrednjih zbirk galerije, ki v spomin na velikega slikarja združuje dela slovenskih in tujih ustvarjalcev sorodne umetniške poetike. V galeriji se je izoblikovala tudi pomembna zbirka Tisnikarjevih del iz vseh ustvarjalnih obdobij, med njimi so nekatere ključne slike iz dokončanega in zaokroženega opusa, ki so že leta 2008, ob deseti obletnici smrti, ustvarile ambient za simpozij o »fenomenu Tisnikar«, deset let pozneje pa zopet ponujajo zgovorno izhodišče za poklon izjemni zapuščini velikega mojstra.

Ob razstavi smo oblikovali tudi manjšo zloženko.

Razstava bo odprta do 14. oktobra 2018.


Read more

20 let potresa v Posočju

Novice

No Comments


Share this post

12. aprila 1998, je na velikonočno nedeljo pred 20 leti, z magnitudo 5,6 in intenziteto med 7 in 8 stopnjo po evropski potresni  lestvici, potres prizadel Posočje. Pobres, najhujši v zadnjih 100 letih na ozemlju Slovenije je prizadel veliko območje, veliko ljudi je ostalo brez strehe nad glavo.

Na pomoč smo prispeli tudi arhitekti iz cele Slovenije. Preko državne tehnične pisarne (DTP) je to bil eden od največjih birojev .

Na sliki: Darko Likar (1952-2017), eden od vodilnih  arhitektov in organizatorejev prenove v DTP  in Peter Pahor (1959-2015). 

Read more

Jørn Oberg Utzon (1918-2008)

Novice

No Comments


Share this post

Homage a Jørn Oberg Utzon

Read more

Na kavo pri Wolfu

Novice

No Comments


Share this post

Skladatelj hugo Wolf je bil velik ljubitelj kave, zato se  je Koroškemu pokrajinskemu muzeju porodila ideja da nadgradijo zgodbo Hugove skodelice.

V sodelovanju s pražarno Escobar so na predvečer njegove obletnice rojstva predstavili kavo s posebnim okusom. Koncertna dvorana se je spremenila v prijetno kavarno, ki je obujala spomine  na praznike s prijatelji ob kavi.

Read more

Srečno 2018

Novice

No Comments


Share this post

Veliko iskrivosti,

nič jeze,

ogromno smeha in

Srečno 2018!

 

Read more

Prihaja vojna!

Novice

No Comments


Share this post

V petek, 15. decembra 2017  ob 18.00 prihaja razstava vojna.

Read more

50 let Prve Osnovne šole

Novice

No Comments


Share this post

Iskrene čestitke Prvi osnovni šoli ob 50-letnici.

Ob tej priliki smo preoblikovali obstoječi znak, ki smo ga oblikovali v devedesetih letih prejšnjega tisočletja .

Ideji odprtih knjig ki medsebojno ustvarjajo “tangramovski” cvet in golobu se je pridružil znak obletnice.

Ob redesignu se je znak osvežil še s spektrom bar.  Pristopili smo k celostni podobi obletnice.

Read more

Obisk osnovnošolcev – izberi poklic

Novice

No Comments


Share this post

Včeraj smo dobili obisk učencev OŠ Šamartno. V sodelovanju z Podjetniškim centrom je potekala akcija v smislu promocije podjetništva in podjetniške kulture, v okviru katerega učenci spoznavajo podjetniške poklice. Tako so pri nas spoznavali poklice arhitekta in oblikovalca.

Izbira poklica je ena najpomembnejših odločitev za vsakogar. Neustrezna izbira poklica povzroča nezadovoljstvo in neuspeh posameznika, posledično pa to občutijo delodajalci in celotna družba. S predstavitvijo na samem mestu želimo le dopolniti dogajanja na področju poklicne orientacije. S pomočjo neposredne predstavitve našega poklica v podjetju in skozi obliko predstavitve našega dela želimo mladim približati naš poklic in jih utrditi v prepričanju, kaj v življenju pravzaprav želijo postati.
Obiskalo nas je 20 učencev, predstavili smo našo dejavnost, od urbanističnih projektov preko arhitekturnih projektov do oblikovanja ( grafično oblikovanje) ter predstavili različne pristope ki jih naš poklic pokriva.
Odločili smo se za sodelovanje, saj želimo mladim na območju naše občine ponuditi najboljšo pomoč v času poklicnega odločanja, saj se vsi zavedamo, da je uspešna poklicna pot posameznika odvisna predvsem od pravilne izbire poklica.

Read more